Wie zijn wij?

Historiek

oude doos 7oude doos 1oude doos 10

De Sint-Genesiusturngroep werd opgericht in januari 1950. Er werd toen van start gegaan met een jongens- en herenafdeling. In de eerste 10 jaar van zijn bestaan schommelde het ledenaantal tussen de 100 en 150.

Vanaf 1962 konden ook de meisjes er terecht en vanaf 1965 de dames. Tussen 1965 en 1980 schommelt het ledenaantal rond de 300 leden.

Door het oprichten van een aerobics-, jazz-dance-, senioren- en kleuterafdeling werd aan het eind van de jaren ’80 de kaap van 500 leden bereikt. In de loop der jaren werd de werking van de aerobics-, jazz-dance- en seniorenafdeling evenwel stopgezet.

In 2005 werd gestart met een trampolineafdeling. Terwijl we in juni 2010 een punt moesten zetten achter de damesafdeling door het ontbreken van een trainster, konden we in september 2010 – na een korte onderbreking van enkele jaren – weer van start met een jongensafdeling.

Sinds 2014-2015 zijn we gestart met Multimove, een niet-sportspecifiek bewegingsaanbod voor kleuters van 2,5 tot en met 5 jaar. Het traditionele kleuterturnen werd hierbij in een nieuw jasje gestoken en er worden nog meer bewegingsvaardigheden aangeleerd aan onze kleuters.

Op 1 juni 2022 telde de Koninklijke Sint-Genesiusturngroep 244 leden.

De KSGT is aangesloten bij de GymnastiekFederatie Vlaanderen en speelt al meer dan 70 jaar een belangrijke rol in het verenigingsleven van Sint-Genesius-Rode.

Missie

oude doos 12oude doos 11oude doos 15

De Koninklijke Sint-Genesiusturngroep (KSGT) wil de organisatie en de ontwikkeling van de gymnastiek in al haar facetten bevorderen en promoten bij een gevarieerd doelpubliek.

Visie

oude doos 17oude doos 18oude doos 16

De KSGT biedt hiervoor:

  • kwaliteitsvolle trainingen aan in de disciplines kleutergymnastiek, basisgymnastiek, recreatieve gymnastiek, artistieke gymnastiek dames en trampoline
  • voor kleuters en jongeren
  • onder begeleiding van gediplomeerde lesgevers

Kwaliteit

oude doos 20oude doos 19oude doos 21

Q4Gym staat voor Quality in de Gymnastiek. Het is een online kwaliteitsinstrument dat ontwikkeld werd door de GymnastiekFederatie Vlaanderen.

De inhoud van het instrument bouwt verder op de inhoud van het IKGym-instrument (ontwikkeld door VUB en GymFed).

Al sinds 2006 heeft de Koninklijke Sint-Genesiusturngroep het IKGym-kwaliteitslabel.

Het project is intussen uitgegroeid tot een toonaangevend kwaliteitssysteem in de sport en sinds 2014 is Q4Gym de opvolger van IKGym.

Het kwaliteitsproject van GymFed kan vandaag beschouwd worden als het langstlopende kwaliteitsproject in de Vlaamse sportwereld waarmee de gymnastiekclubs op een structurele manier naar een hoger niveau getild worden.

Q4Gym betreft een online registratie- en evaluatie-instrument voor Vlaamse gymnastiekclubs, waarmee op een snelle en objectieve manier het actuele kwaliteitsniveau of de intrinsieke waarde van een Vlaamse gymnastiekvereniging kan worden bepaald vanuit een breed perspectief.

Tijdens een Q4Gym-audit worden zowel de aspecten van de algemene clubwerking (algemeen beleid, interne en externe communicatie, clubsfeer en clubcultuur, trainersbeleid en effectiviteit) als de werking in de zaal (trainers, recreatieve en competitieve werking) gecontroleerd.

De Koninklijke Sint-Genesiusturngroep scoorde op de audit van 11 april 2022 76,52%, voldeed aan de voorgeschreven kwaliteitsnormen en hernieuwde dan ook het Q4Gym-label.